Enschede Lions 1 in de finale

Zaterdag finale play-offs vijfde divisie in Eindhoven

Landstitel lonkt voor Enschede Lions 1

(Door Eddy van der Ley) Enschede Lions 1 doet komende zaterdag in Eindhoven een gooi naar de landstitel in de vijfde divisie. In de halve finale van de play offs maakte de ploeg uit Enschede op eigen ijs gehakt van GIJS Groningen 5: 10-3. In de eindstrijd om kampioenschap én promotie wacht volgende week Eindhoven Midnight Mooners.

Bij onze oosterburen noemen ze de play-offs ‘die geilste Eiszeit der Saison’. Daar is geen woord aan overdreven, want als (eindelijk) de prijzen voor het grijpen liggen, en daarmee een vleugje eeuwige roem, komt er bij rechtgeaarde ijshockeyers extra geestdrift, energie en adrenaline vrij. En nee, daar kan geen doping tegenop, zo bewees Enschede Lions gisteren in de halve finale van de landstitel in de vijfde divisie, tegen het niet te onderschatten GIJS Groningen 5. Het was allemaal net iets feller, sneller en alerter dan in de reguliere competitie.

Op het moment dat het moest, het moment van alles of niets, van buigen of barsten, van do or die, haalde Enschede Lions het beste uit zichzelf naar boven. Die ‘play-off-houding’ moest dit seizoen één keer eerder van stal worden gehaald, in december, uit tegen de toenmalige koploper Leiden Gladiators; een zege was destijds noodzakelijk om in de race te blijven voor de barrage. En verdomd, met de rug tegen de muur volgde een prachtige 4-6 overwinning. Topteams tonen zich onverstoorbaar op de momenten dat het moet.

Dat Enschede Lions dit seizoen een waardig team op de been bracht, was overigens geen abc-tje. Na het afzwaaien van een reeks steunpilaren uit de hoofdmacht leek de kans op competitie-ijshockey van enig niveau verkeken. Zonder echte headcoach of trainer, maar met de dekselse puckduivel Joy in de rol van speler/coach, kon twee niveaus lager, in de vijfde divisie, niettemin een doorstart gemaakt worden, en daartoe werd best een aardig team gefabriceerd. Met als fundament de relatief jonge spelers van het aspirantenteam dat zich in 2015 in Hoorn tot kampioen van Nederland kroonde, aangevuld met een aantal routiniers. Met die mix van karakters en kwaliteiten slaagde het ‘nieuwe’ Enschede Lions 1 erin fraai als eerste te eindigen in de vijfde divisie B.

Tegenstander in de halve finale was dus GIJS Groningen 5, de nummer twee van de vijfde divisie. De mannen uit de nok van Nederland namen op de IJsbaan Twente voor volle tribunes brutaalweg de leiding, maar konden daar slechts kort van genieten. Het was de dekselse puckduivel zelve, die riposteerde met een heuse hattrick, in alle gevallen gesouffleerd door George Vasilchenko. Vooral de 3-1 was van een oogverblindende schoonheid. Met onnavolgbare bewegingen stuurde Ekelhof drie arme Groningers het bos in, om de schijf van gevulkaniseerd rubber met orkaankracht tegen de touwen te jagen. Dat Dennis van Onna, andermaal de goalie bij afwezigheid van Bart Arnolli (werk), in die periode knap een penalty-shot van de gasten onschadelijk maakte, was evenzeer goed voor de moraal.

In het tweede bedrijf tekende de thuisclub via Nick Legtenberg en de Russische alleskunner George Vasilchenko voor de ‘vorentscheidung’ (5-1). Laatstgenoemde, misschien wel de slimste speler aan Enschedese kant, scoorde in de laatste periode ook de 6-1 en dat bleek de opmaat voor een turbulente slotfase met vliegende vuisten, (derhalve) veel straffen en een handvol doelpunten: Micha van Netten, Joy Ekelhof, Daryn Scholte en Nick de Vos voor de Lions, twee voor de gasten.

Met de eclatante 10-3 zege geven de Enschedeërs een krachtig signaal af aan de tegenstander van volgende week, Eindhoven Midnight Mooners, dat in de andere halve finale Leiden Gladiators met 7-1 versloeg. Aanvaller Nick Legtenberg is sowieso vol vertrouwen: ‘De kans dat wij ons door Eindhoven de kaas van het brood laten eten is kleiner dan de kans dat SGP-frontman Kees van der Staaij ooit nog het homohuwelijk zal toejuichen.’ Ondertussen was GIJS 5 aan de terugreis naar Groningen begonnen, de stad van Janine Abbring, Elske ter Veld, Claus Boekweg, Tom-Jelte Slagter en Jacques d’Ancona. De dekselse puckduivel Joy Ekelhof, nooit verlegen om een scherpzinnige mening of kwinkslag: ‘Die Jacques d’Ancona, is dat niet een kwikzilverachtige leftwinger van de Jacksonville Barracudas?’

De finale begint zaterdag om 20.30 uur in Eindhoven

Opstelling Enschede Lions tegen GIJS Groningen 5
Dennis van Onna; Micha van Netten, Jop Schukkink, Igor van der Ley, Annelies Tielenburg, Niek van Alst, Gerco Wittebrood; Nick Legtenberg, Joy Ekelhof, George Vasilchenko, Nick de Vos, Marco Drosten, Daryn Scholte, Nicole Moes-Welmers, Jelmer Vos, Barry Dijs

Over mark

Bekijk ook

De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2   (Door Eddy van der Ley) Enschede Lions …