Op de dag dat de NHL begint, showen jeugdrecreanten hun klasse: 9-0

(Door Eddy van der Ley) Op de dag dat de NHL na een vertraging van vier maanden alsnog uit de startblokken schoot, toonden de jeugdrecreanten van Enschede Lions weer eens hun ongebreidelde klasse. Op het eigen ijs werden de Blue Mountain Cougars uit Hoorn/Leeuwarden zonder pardon afgeschoten: 9-0.

Wat het een (de NHL) met het ander (jeugd Enschede Lions) te maken heeft? Nou, het gaat in beide gevallen om het edele ijshockey, maar daarmee houdt iedere vergelijking of symboliek ook op. Toch blijft het ongemeen lekker om de NHL in een adem met de jeugdrecreanten te noemen, daar hoeft toch verdorie verder geen diepere achtergrond aan ten grondslag te liggen?

Dus, daar gaan we nog even: op de dag dat Teemu Selanne de Anaheim Ducks  naar een 7-3 overwinning op de Vancouver Canucks leidde, met twee doelpunten en twee assists, toonde de dekselse puckduivel Joy Ekelhof tegen de Blue Mountain Cougars zich nog een tikkeltje productiever, met liefst vier treffers en twee assists.  En op de dag dat Marian Hossa twee keer scoorde voor de Chicago Blackhawks tegen Stanley Cup-winnaar Los Angeles Kings, deed Nicky de Vos namens de jeugdrecreanten doodleuk hetzelfde tegen de fusieploeg uit Hoorn en Leeuwarden.

Op de dag dat ook Pepijn van der Vaart twee treffers aantekende, volgde Martin St. Louis namens Tampa Bay Lightning zijn voorbeeld tegen Washington Capitals. We hebben de doelpunten even naast elkaar gelegd en de conclusie is ronduit bemoedigend: die van Pepijn waren onmiskenbaar van een esthetisch hoger kaliber.

Op de dag dat Jaroslav Halak namens de St. Louis Blues een shut-out vierde tegen de Detroit Red Wings (6-0), deed Bart Arnolli tegen de Blue Mountain Cougars hetzelfde, zonder met de ogen te knipperen. En het wrist-shot waarmee Dani van Gemert de 8-0 op de scorebord toverde, had best iets weg van het doelpunt dat Johanthan Toews zaterdag namens de Blackhawks produceerde.

Geen enkele ploeg uit de NHL die op de openingsdag dikker wist te winnen dan de jeugdrecreanten, die door de 9-0 zege de derde plaats in de competitie hebben heroverd. De ploeg van trainer/coach Dicky de Vos staat nu in punten (tien) gelijk met Dordrecht Lions, maar kan een aanmerkelijk beter doelsaldo overleggen: 55 -34 om 50-43.

‘We hebben een geweldige prestatie geleverd, maar dat zag ik op de training van donderdag al aankomen’, zei Dicky de Vos, die (dus) een beter resultaat boekte dan welke NHL-trainer ook. ‘De koppies stonden scherp en strak, en die focus vertaalde zich in een mooie overwinning. In de eerste periode was het nog wat magertjes, daarna kwamen we los. Groot compliment voor alle spelers, en niet alleen voor de doelpuntenmakers.’

Voor de West-Friezen en Friezen restte een weinig feestelijke terugreis naar respectievelijk de woonplaats van de getatoeëerde brulaap Ben Saunders (Hoorn) en die van de legendarische dammer Harm Wiersma (Leeuwarden). De dekselse puckduivel Joy Elkelhof, nooit verlegen om een puntige mening of vraag: ‘Die Ben Saunders, is dat niet een ijshockeyer van de Corpus Christi IceRays? Of de Mississauga Steelheads?’

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2   (Door Eddy van der Ley) Enschede Lions …