Kansloze affaire verzwakte jeugdrecreanten in Zuid-Limburg

20121222_174136(Door Eddy van der Ley) Er zijn wedstrijden die beter onbesproken kunnen blijven of, op zijn minst, geen diepere analyse verdienen. Het uitduel van de jeugdrecreanten der Enschede Lions tegen Smoke Eaters was er zo eentje. De 14-0 nederlaag (2-0, 4-0, 8-0) vertelde alles over het kwaliteitsverschil tussen de Zuid-Limburgse titelfavoriet en de Twentse middenmoter.
Van ‘een schande’ was evenwel geen sprake, omdat er verzachtende omstandigheden aan te voeren waren. De afwezigheid van Quinten van der Leest, Joël Mollink en Leroy Tas bleek erg veel van het goede. Daarnaast begon Nick de Vos ziek, zwak en misselijk aan het duel, om de strijd na twee perioden met een lijkbleek gezicht te staken.
Veel malheur dus, en met slechts twee echte verdedigers aan boord bleek de soepel scharnierende aanvalsmachine van Smoke Eaters simpelweg niet te stoppen, laat staan te demonteren. Konden de Lions daar in offensieve zin dan niets tegenover stellen? Zeker wel, want anders dan de uitslag doet vermoeden, wist de dekselse puckduivel Joy Ekelhof twee keer te scoren. In beide gevallen werd de treffer door de arbitrage afgekeurd.
Aan het eerste doelpunt, een puck die vanaf de blauwe lijn als een scudraket insloeg in de bovenhoek achter de Geleense goalie, zou off-side vooraf zijn gegaan. Een dubieuze uitleg, maar oké, in tijden dat sportiviteit en respect terecht gepropageerd dienen te worden, past het niet om de scheidsrechters bij het minste of geringste op een verbale oorvijg te trakteren.
Doen we ook niet. Maar het afkeuren van de tweede treffer, tja, wat zullen we daarvan zeggen? De dekselse puckduivel scoorde uiterst fraai, via de paal, maar doordat de goalie vervolgens het doel wegduwde, ontstond er bij de scheidsrechters verwarring. Niet bij de mensen achter de tafel, die routineus de 6-1 op de scorebord toverden, en al helemaal niet bij de meegereisde Lions-aanhangers, beschikkend over acht paar gezonde en haarscherpe ogen.
Doch tot ieders verbazing, en onder druk van de Geleense spelers, besloten de arbiters de treffer te annuleren. Dat schreeuwde om uitleg van de scheids. Haar lezing: ‘Sorry meneer, maar de puck was de lijn niet gepasseerd. En dan is het geen doelpunt…’ Ach, laten we er maar geen halszaak van maken.
Er waren ook positieve dingen te melden. Zoals het debuut van de nieuwe welpen Nick Harmsen en Ties Wonink, het rookverbod in het ijsstadion van Smoke Eaters (…) en de wetenschap dat de Maya’s zich, zoals in Lions-kringen alom verwacht, van een staaltje blufpoker bleken te hebben bediend. En zo keerden de jeugdrecreanten met tegenstrijdige gevoelens terug uit het land van André Rieu, Geert Wilders, Bram Moszkowicz, Willy Brokamp en Chriet Titulaer. De dekselse puckduivel Joy Ekelhof, nooit verlegen om een puntige vraag of mening: ‘Die Chriet Titulaer, is dat niet een ijshockeyer van Wilkes Barre/Scranton Penguins? Of van de Kalamazoo Wings?’
Hoe dan ook, de jeugdrecreanten nemen met een redelijk gelukzalig gevoel plaats onder de kerstboom, om de competitie op 5 januari te hervatten met een thuiswedstrijd tegen de Zoetermeer Panters.

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

Editor ’s Präferenz Ehre: Die Pasteur Street Brewing Organisation Charms Partner mit Bieren nach amerikanischer Art Crafted in Vietnam

The Short Version: Pasteur Street Brewing business (PSBC) brought a brand new taste to Vietnam’s …