Jeugdrecreanten na zege in Zoetermeer op weg naar historische tweede plaats

(Door Eddy van der Ley) Na vorige week het arme Utrecht Dragons met huid en haar te hebben verslonden (21-2), wisten de jeugdrecreanten van Luttikhuis Enschede Lions ook de voorlaatste wedstrijd van de competitie in winst om te zetten. In de Silverdome te Zoetermeer was de roedel van coach Dicky de Vos te sterk voor de plaatselijke Panters, het geklungel van de arbitrage ten spijt : 3-5.

De basis voor de zege werd in feite al gelegd tijdens de heenreis. De luxe touringcar van Luttikhuis was bevolkt met een recordaantal van veertien ouders, die voor een ongekende dosis mentale doping zorgden. En ook al kleefde aan de gespreksonderwerpen niet altijd pure rock ’n roll – in kringen van moeders werden vrolijk recepten voor een Mexicaanse gehaktschotel uitgewisseld – de stoere ijshockeyers en ijshockeysters staken hun waardering voor de extra support(ers) niet onder de stoelen of banken van de bus.

Op het moment dat de Silverdome werd bereikt, greep ras-Enschedese Jorien ter Mors overtuigend Olympisch goud op de 1500 meter, en dat gaf onherroepelijk een extra boost, want wat Jorien kon, dat konden de jeugdrecreanten verdorie ook: Enschede op de kaart zetten met een topprestatie. Los daarvan moest en zou er van de Panters gewonnen worden, om de kans op een top 2-klassering intact te houden.
En al galmde op de heenweg de Stevie Wonder-klassieker Superstitious door de bus, dat moest ook zonder bijgeloof kunnen, doodgewoon op grond van het verschil in kwaliteit. Toch bleek Zoetermeer geen katje om met zijden handschoentjes aan te pakken, want na de eerste periode was er nog evenwicht in de stand. Dekselse puckduivel Joy opende nota bene in ondertal de score met een genadeloze ‘one-timer’,maar vlak voor het eind van de eerste periode sloeg de thuisclub terug (1-1).

In het tweede bedrijf plaatsten de jeugdrecreanten de – naar later bleek – beslissende demarrage. Pepijn scoorde de 1-2, Nick de Vos na een paar weergaloze schijnbewegingen de 1-3 en Igor kreeg de 1-4 op zijn naam, hoewel Pepijn het laatste tikje gaf. Zoetermeer kwam terug tot 2-4, maar kon daar niet lang van genieten: Nick de Vos kreeg de 2-5 op zijn naam, hoewel Pepijn – weer hij – het laatste tikje gaf.
De aanvoerder kreeg dus één doelpunt op zijn naam, terwijl hij drie keer had gescoord. ‘Maar daar maak ik geen punt van’, aldus de altruïstische Enschedeër, ‘want ik deel graag. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. En laten we eerlijk zijn: dat hoort ook bij een teamsport.’ Een mooie (kerst)gedachte van Pepijn, die Zoetermeer nog zag terugkomen tot 3-5, maar die treffer was hooguit van statistische waarde. En daarmee was de missie geslaagd: winnen van de taaie panters uit Zoetermeer, na weer een mooie teamprestatie, waarbij iedere speler zijn of haar aandeel had.

Dat de scheidsrechters eufemistisch uitgedrukt een iets minder goede dag hadden, vermelden we op deze plaats maar niet al te nadrukkelijk. Voor je het weet worden we van subjectiviteit beticht. Maar met name Joy (persoonlijke straf van 10 minuten) en Leroy (20 minuten) werden voor te verwaarlozen vergrijpen naar respectievelijk strafbank en kleedkamer gestuurd.
En ach, op de terugweg waren die gebeurtenissen razendsnel naar de vergetelheid getransporteerd, want er vielen prachtige nieuwe en opvallende dingen te zien. Wat te denken van een volle maan (nee, zonder weerwolven) en moeders die zich (bij de McDonalds in Barneveld) met de lenigheid van een bovengemiddelde balletdanser over een tamelijk hoog hek wisten te slingeren.

Na deze survival zonder kleerscheuren te hebben overleefd (waarvoor hulde), en de uitslag van de topper Leiden 1 – Geleen was binnengedruppeld (2-3) konden er conclusies worden getrokken: dat de Zuid-Limburgers het kampioenschap zullen gaan opeisen, maar dat de jeugdrecreanten de competitie op 2 maart als nummer twee kunnen afsluiten, een historisch perspectief. Daartoe dient wel de laatste wedstrijd van het seizoen, een rechtstreeks duel om die tweede plaats tegen Leiden 1, te worden gewonnen.

Aanvaller Nick Legtenberg twijfelt niet aan een goede afloop. ‘De kans dat wij geen tweede worden, is kleiner dan de kans dat Diederik Samson na ‘Plasterkgate’ ooit nog op verjaarsvisite gaat bij Alexander Pechtold.’

Voor de verliezende Panters gold dat zij met een kater achterbleven in Zoetermeer, de woonplaats van Bart van Leeuwen, Justine Pelmelay en Robert Jensen. De dekselse puckduivel Joy, nooit verlegen om een scherpzinnige mening of kwinkslag: ‘Die Robert Jensen, is dat niet een kwikzilverachtige goalie van Acadi-Bathurst Titan?’

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2   (Door Eddy van der Ley) Enschede Lions …