Eerste ijshockeycafé Enschede Lions groot succes

Mason, Strijland en Schumacher boeien publiek

Het eerste ijshockeycafé van Luttikhuis Enschede Lions is uitgedraaid op een groot succes. De pakweg 70 aanwezigen – sponsors, leden en liefhebbers – laafden zich, onder de bezielende regie van presentator en ijshockeyliefhebber Eddy van der Ley, aan de inspirerende, gepassioneerde en humorrijke verhalen van Marco Strijland, icoon van de Lions, en Doug Mason, ex-bondscoach van Oranje, en voormalig coach van de de DEL-clubs Kölner Haie, Adler Mannheim, Krefeld Pinguine en Iserlohn Roosters en NLA-club EV Zug. Beide mannen namen de bezoekers mee op een amusante reis door hun ijshockeyverleden, waarin ze ooit elkaars pad kruisten. In 1996 selecteerde Mason de toen 28-jarige Strijland, forward in de Duitse Bundesliga bij Nordhorn, voor het Nederlands ijshockeyteam. ‘Hij was een speler die echt aanwezig was, qua lichaam en presentatie’, zei Mason. Vervolgens toonde Jurjen van den Hengel zijn indrukwekkende documentaire over de moeder aller Europese ijshockeyderby’s, die tussen Düsseldorfer EG en Kölner Haie. Doug Mason, aansluitend: ‘Toen ik coach was van Köln, heb ik – voor bijna 19.000 toeschouwers – de magie van de derby mogen ervaren. En ook de gekte. De eerste derby tegen DEG die ik meemaakte, verloren we in eigen huis. We stonden keurig derde, maar na afloop vroegen journalisten me of ik niet nadacht over stoppen. Ongelooflijk. Als je de derby maar wint, is daar alles goed.’
Na de pauze deed de veelbesproken ‘mystery guest’ zijn intrede: het bleek niemand minder te zijn dan levende legende Michael Schumacher, zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. De bezoekers wisten niet wat ze meemaakten, en werden pas na een minuutje of vijf wakker geschud uit hun zalige droom: het was niet Schumacher zelf, maar zijn officiële dubbelganger Frank Saasen. En dat was eigenlijk maar goed ook, want Saasen bleek een veel betere en snellere verteller dan de echte Schumi, die zich doorgaans uitdrukt in nietszeggende clichés. De zeer amusante en dynamische avond kreeg vervolgens een interactief tintje, met onder meer een vragenronde vanuit de zaal en een onvervalste ijshockeyquiz, met prijzen zoals een ijshockeystick en een shirt van de Calgary Flames (beschikbaar gesteld door Sandro Cioffi), een elfrittenkaart (aangeboden door de IJsbaan Twente ) en twee kortingsbonnen op voetbalwedstrijden in de Bundesliga (beschikbaar gesteld door Van der Ley Media en samenwerking met Karten Bundesliga.de). Tenslotte gaven de gasten nog hun voorspelling inzake de Olympische Winterspelen en de strijd om de Stanley Cup, en noemde Doug Mason niet Sidney Crosby of Alexander Ovechkin de beste speler van de wereld, maar Pavel Datsyuk van Detroit Red Wings. Om af te sluiten met een geweldig betoog over de importantie van meer ijstijd en het begeleiden van jeugd, en natuurlijk het najagen van ijshockeydromen.
Het was een waardig slotakkoord van een geweldig ijshockeycafé, waarin de sponsors van Enschede Lions – en zeker de twee aanwezige eigenaren van hoofdsponsor en naamgever Luttikhuis – diverse keren terecht in het zonnetje werden gezet.
De avond krijgt ook zeker op afzienbare termijn een vervolg. Enerzijds omdat de thuisblijvers dan alsnog de kans krijgen een geweldige ijshockey-avond te beleven, anderzijds omdat Frank Saasen (van www.carsandstars.nl) al toezegde gratis en voor niets een Formule 1-simulatorauto bij de ijsbaan neer te zetten, waarmee iedereen persoonlijk een recordtijd kan neerzetten. Die twee activiteiten zullen te zijner tijd – als het wat langer licht is – ongetwijfeld aan elkaar gekoppeld worden.
Tot grote vreugde van de dekselse puckduivel Joy Ekelhof, die een fantastische avond beleefde, en ook dit keer niet verlegen zat om een kwinkslag of scherpzinnige opmerking: ‘Zeg, die Frank Saasen, is dat niet toevallig een right-winger van de Drummondville Voltigeurs?’

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2   (Door Eddy van der Ley) Enschede Lions …