De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2

 

(Door Eddy van der Ley) Enschede Lions is er niet in geslaagd de landstitel in de vijfde divisie voor zich op te eisen. In het IJssportcentrum van Eindhoven bleek de ploeg uit Enschede in de finale niet opgewassen tegen de plaatselijke Midnight Mooners: 5-2. Op die uitslag viel, eerlijk is eerlijk, weinig af te dingen.

 

Zon tien minuten na de eindstrijd kregen de Lions, tegen het fleurige decor van tientallen vocaal nadrukkelijk aanwezige supporters, de zilveren medailles aangereikt. Best een geinige troostprijs, en per slot van rekening beter dan niets, maar in het achterhoofd van menig speler vochten vraagstukken en vraagtekens om voorrang. Want hoe kon deze finale verloren zijn gegaan? Waarom keek de ploeg binnen de kortste keren tegen een 2-0 achterstand aan? En vooral: waarom had de Uil van Minerva pas in de derde en laatste periode, toen het kalf welhaast verdronken was,zijn vleugels over het Enschedese spel uitgeslagen?

 

Die laatste vraag was een interessante. Want wie in het derde bedrijf de ijshockeyhal kwam binnengewandeld, onwetend van de eerdere verhoudingen, zag een spelbeeld dat in geen enkel opzicht correspondeerde met de tussenstand. De Midnight Mooners mochten dan wel op voorsprong staan, het was Enschede Lions dat het doel van de thuisclub met ongekend kanongebulder onder vuur nam. Alleen: het Beleg van Eindhoven bleef zonder tastbaar resultaat. Van de vele pogingen verdween er geen enkele in het Brabantse doel.

 

Dat had te maken met een gebrek een scherpte, een gebrek aan samenspel, maar zeker ook met de ijzersterke goalie aan Eindhovense kant. Niet voor niets incasseerden de Midnight Mooners in de reguliere competitie iets van anderhalve tegentreffer per wedstrijd, een indrukwekkend moyenne . En dus lag de waarheid ergens in het midden. Enschede haalde, ondanks het indrukwekkende slotoffensief, niet haar normale niveau, Eindhoven beschikt over een voor vijfde divisie-begrippen prima defensie.

 

De thuisclub was ook in andere facetten van het ijshockeyspelletje (iets) beter, zo kon in de eerste tweeperioden worden geconstateerd. Waar de meeste Lions vooral de kortste weg naar het doel zochten zonderdaarin medespelers te betrekken, daar ging de puck bij de thuisclub continu via slim en soepel samenspel richting het domein van Dennis van Onna. Dat leidde binnen de kortste keren tot een 2-0 tussenstand, een kloof die uiteindelijk niet meer te dichten bleek.

 

Enschede kwam door een lucky van George Vasilchenko op 2-1, Eindhoven sloeg weer terug (3-1),en toen de dekselse puckduivel Joy Ekelhof zijn maat Nick Legtenberg met een koel passje bereikte,demonstreerde die laatste zijn vernietigende schotkracht: 3-2. Dergelijke combinaties kwamen echter te weinig voor, Eindhoven herstelde de oude verhoudingen (4-2) en overleefde in de laatste periode zoals gezegd een heuse stormloop van tyfoon-achtige proporties, sterker nog, wist het verschil in die fase zelfs verder uit te diepen, tot 5-2.

 

Over de hele linie bekeken viel op de zege van de Midnight Mooners weinig af te dingen. En zo restte voor de Lions zilver in plaats van goud. Een ramp? Integendeel. De ploeg kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Of zoals doelpuntenmaker Nick Legtenberg het formuleerde: De kans dat wij de finale zouden bereiken was voor de zogenaamde kenners kleiner dan de kans dat we in ons leven ooit van de Uil van Minervazouden horen.

 

Ondertussen verlieten de Lions per bus Eindhoven, de stad van Phillip Cocu, Jeroen Dijsselbloem, Lenny Kuhr, Arie Ribbens, Staf Depla en Frits Spits. De dekselse puckduivel Joy Ekelhof, nooit verlegen om een scherpzinnige mening of kwinkslag: Die Stef Depla, is dat niet een ietwat hoekige stay-at-home verdediger van de Flin Flon Bombers?

 

Opstelling Enschede Lions in de finale

Dennis van Onna, Bart Arnolli; Micha van Netten, Jop Schukkink, Igor van der Ley, Annelies Tielenburg, Niek van Alst, Gerco Wittebrood; Nick Legtenberg, Joy Ekelhof, George Vasilchenko, Nick de Vos, Marco Drosten, Daryn Scholte, Nicole Welmers-Moes, Jelmer Vos, Barry Dijs, Frank Glazenburg, Mick Poppe

Over mark

Bekijk ook

Editor ’s Präferenz Ehre: Die Pasteur Street Brewing Organisation Charms Partner mit Bieren nach amerikanischer Art Crafted in Vietnam

The Short Version: Pasteur Street Brewing business (PSBC) brought a brand new taste to Vietnam’s …