Jeugdrecreanten niet te stuiten; weer monsterzege (0-10)

(Door Eddy van der Ley)

De bliksemstart van de jeugdrecreanten is compleet! Na eerder in Zoetermeer al de plaatselijke Lions te hebben afgeschminkt (3-10), werden op de tweede speeldag de Blue Mountain Cougars uit Hoorn met huid en haar verslonden. Gadegeslagen door twee spionnen van koploper Leiden Lions liet doelman Bart in ijshal De Westfries zelfs de eerste shut-out uit de teamgeschiedenis noteren: 0-10. Weer kregen de vele thuisblijvers ongelijk…
Wie de spectaculaire opgang van Enschede Lions eens rustig door de geest en over het netvlies laat rollen, zou haast overmand worden door emoties. Twee jaar geleden gestart als het lachertje van de competitie, geïllustreerd door een nederlaag waarvan de hoogte te pijnlijk is om ooit nog te memoreren, stond er vorig seizoen een ploeg die zich al redelijk kon meten met de concurrentie.
Deze jaargang is er een andere, nieuwe werkelijkheid geschapen. Wat heet: de jeugdrecreanten zijn een collectief van winnaars geworden. Elan, overtuiging, strijdlust: het zit er allemaal in. Dagdromen over een bordesscene op het stadhuis van Enschede? Dat is misschien te prematuur, maar de jeugdige Lions hebben genoeg kwaliteit om een prominente rol te gaan spelen in het ‘linkerrijtje’.
Op het ijs van De Westfries in Hoorn gaven de jeugdrecreanten voor de tweede keer in het prille seizoen een brevet van klasse af. De Blue Mountain Cougars, aangevuld met spelers van de Capitals uit Leeuwarden, mochten na afloop nog blij zijn met de 10-0 nederlaag. En over blijdschap gesproken: na de slotsirene werd goalie Bart bedolven onder jubelende medespelers. Voor de eerste keer in het bestaan van de jeugdrecreanten was een heuse shut-out gerealiseerd. Een mooier cadeau was niet denkbaar voor de bijna jarige doelman, die zich had kunnen onderscheiden met een paar duivelse reddingen.
De verdediging voor hem was zo safe als de Bank van Engeland, terwijl ook de aanvallers in een blakende vorm staken. De wedstrijd was koud begonnen, of de dekselse puckduivel Joy opende de score met een schitterend slapshot. Een minuut later trof Igor de kruising van paal en lat, maar de echo van de teleurstelling was nog niet verstomd, of collega-verdediger Quinten scoorde wel, met een voetzoeker vanaf de blauwe lijn. Spaghetti-legs Pepijn verhoogde de score met een rebound (0-3) en Nick de Vos tekende met een dubbelslag voor 0-4 en 0-5. Vooral zijn tweede treffer was van een ongeëvenaarde schoonheid, door het oogverblindende voorbereidende werk van Pepijn en Joy.
0-5 na de eerste periode: gedesillusioneerd stapten de Blue Mountain Cougars van het ijs, als VVD’ers na het lezen van het Regeerakkoord. Om in de tweede periode weer de onderliggende partij te zijn. De jeugdrecreanten uit Enschede waren simpelweg oppermachtig. En wisten zelfs drie keer een ondertalsituatie zonder een centje pijn te verteren, na straffen voor Igor (tripping), Joël (roughing) en Joy (interference). Nick de Vos maakte zijn kwartet treffers vol met de 6-0 en 7-0, Joy scoorde nog twee keer en ook Nick Legtenberg haalde het scoreformulier, door een tegenstander te ‘dwingen’ diens eigen doelman te passeren.
Na de 10-3 in Zoetermeer nu een 10 -0 in Hoorn: headcoach Dick de Vos was zo trots als de spreekwoordelijke hond met zeven lullen. ,,Tien treffers scoren, dat is niet niets’’, stelde hij. ,,Ik heb genoten van de ploeg, van het samenspel, van de progressie. Ik heb een collectieve topprestatie gezien.’’
Dat gold ook voor twee afgevaardigden an koploper Leiden Lions, die speciaal naar Hoorn waren afgereisd om het spel van de Lions uit Enschede tot achter de komma te doorgronden. Er kwamen complete schema’s aan te pas, hetgeen veel zegt over de professionaliteit van de Leidenaren, maar minstens zoveel over de angst die onze jeugdrecreanten kennelijk al inboezemen.
Vanzelfsprekend waren we niet te beroerd de Leidse spionnen op listige wijze gevoelige informatie te ontlokken over hun strijdplan, zoals dat over twee weken in Enschede ontvouwd moet gaan worden. De korte weerslag: ,,Dat we dit doen? Bij Leiden hebben we dit seizoen geïnvesteerd in twee nieuwe jeugdtrainers, daar hoort een gedegen aanpak bij en dus het analyseren van de tegenstander. We laten niets aan het toeval over. Het krachtsverschil met Enschede is niet groot, hebben we vandaag gezien. Zij hebben een goede ploeg, die alleen te weinig rendement haalt uit de kansen. Onze tactiek in Enschede? Met onze snelheid proberen de verdedigers in de omschakeling pijn te doen.’’
Aha, goed om te weten. En hmmm, te weinig rendement uit de kansen… Los van het feit dat de spionnen uit Leiden alle gelijk van de wereld hebben, zou deze uitspraak natuurlijk zomaar als een rode lap op een dolle stier kunnen werken. Of als een sappige hinde op een uitgehongerde leeuw. Misschien kunnen we er iets mee, in de vorm van mentale doping. Dus jeugdrecreanten: allemaal dit stukje uitprinten en boven jullie bed hangen. Te weinig rendement… Kijken of dat over twee weken nog zo is…

Door: Eddy van der Ley
Foto: Herman Oude Alink

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

Wedstrijd tegen Zoetermeer!

Wedstrijd tegen Zoetermeer! De eerste wedstrijd van het seizoen van de U16 Enschede Lions is …