Aspiranten na monsterzege tegen Leiden op (ram)koers voor titel

(Door Eddy van der Ley) De aspiranten van Enschede Lions nemen met een vredig en gelukzalig gevoel plaats onder de kerstboom. In de jacht op de landstitel laten de jongens en meisjes van trainer Dicky de Vos zich door niets en niemand afleiden, de zes punten aftrek ten spijt. Zaterdag fungeerde Leiden Lions als kanonnenvlees: 12-1 (3-0, 5-0, 4-1).
Weg is het chagrijn over de zes – op reglementaire basis – ingeleverde punten, vervlogen is de dreigende doemvloek van het missen van de titel. De aspiranten jagen met herwonnen zelfvertrouwen op het eerste landskampioenschap in de geschiedenis. Alles moet wijken voor het welslagen van de missies der missies, zeker het zelfvertrouwen van de nog resterende tegenstanders.
Zoals dat van Leiden Lions, dat natuurlijk bij voorbaat kansloos was op de IJsbaan Twente, gelet op het (te verwachten) krachtsverschil. Maar dankzij een uitermate sterke goalie de nederlaag binnen de perken wist te houden. Waar het na de eerste periode 8-0 had kunnen staan, stond het 3-0. En zo ging het ook in het tweede en derde bedrijf. Met een beetje meer scherpte was er een 26-1 overwinning uitgerold, nu kwam er een 12-1 triomf in de boeken.
Ook geen misselijke uitslag, omdat een aantal treffers tot stand kwam via geweldige combinaties. Daarnaast was er de vreugde over de treffer van ‘man of the match’ Igor, in de slotfase. De verdediger, die in twee lijnen meedraaide en netto meer dan 40 minuten op het ijs stond, nam het Leidse doel diverse keren onder vuur, maar stuitte telkens op doelman of aluminium. Uiteindelijk lukte het hem toch, met een juweel van een treffer, en tot grote vreugde van zijn teamgenoten. ‘Als die laatste puck er niet was ingevlogen, zou ik met ijshockey zijn gestopt’, liet hij na afloop optekenen. Om eraan toe te voegen: ‘Bij wijze van spreken’.
De andere treffers kwamen op naam van Joy (drie), Leroy (drie), Bram (twee), Nick Legtenberg (twee), Nick de Vos en Ties. Maar iedereen haalde een dikke voldoende en verdiende een pluim, ook de spelers die net scoorden.
Voor de aspiranten geldt nog steeds: alle resterende wedstrijden moeten gewonnen worden, om in maart met de titelschaal te kunnen pronken. De volgende ontmoeting is een pittige, thuis tegen kampioen Smoke Eaters Geleen, dat na de onverwachte nederlaag tegen Blue Mountain Cougars Hoorn (8-7) voor zijn laatste kans vecht. Maar aanvaller Leroy Tas, tegen Leiden drie keer trefzeker, kent geen twijfel: ‘De kans dat wij van Geleen verliezen is kleiner dan de kans dat minister Edith Schippers ooit nog een PvdA-senator op zijn of haar blauwe ogen vertrouwt.’
Voor de geslagen gasten restte de lange terugreis naar Leiden, de geboorteplaats van Bartho Braat, Ben Arps, Rembrandt van Rijn, Charles Corver en Ronald Florijn. De dekselse puckduivel Joy, nooit verlegen om een kwinkslag of scherpzinnige opmerking: ‘Die Bartho Braat, is dat niet een linkshandige aanvaller van Idaho Steelheads?’

Over Eddy van der Ley

Bekijk ook

Wedstrijd tegen Zoetermeer!

Wedstrijd tegen Zoetermeer! De eerste wedstrijd van het seizoen van de U16 Enschede Lions is …