Hockey voor Mij

Meld je hier aan !!!!

Wat is ijshockey?
IJshockey is de snelste teamsport ter wereld. Bijna 2 miljoen spelers, van alle leeftijden, beoefenen wereldwijd deze sport.
IJshockey is een snelle teamsport die gebaseerd is op vaardigheden, snelheid, discipline en teamwork. De sport vereist van de deelnemers dat zij snel kunnen denken en een meer dan goed reactievermogen hebben. Daarnaast ontwikkel je vele speciale vaardigheden, zoals schaatsen, toespelen van de puck naar een medespeler, de puck aan je stick  voortbewegen en schieten van de puck.

Waarom zou je ijshockey willen spelen?

De voordelen voor kinderen zijn talrijk. Zij ontwikkelen met deze sport behendigheid, spierkracht en coördinatievermogen. Met ijshockey kan een kind ook zijn zelfvertrouwen opvijzelen; zijn of haar zelfrespect groeit en hij of zij leert in een team samen te werken met anderen. Het meest belangrijke is echter dat een kind op een positieve, gezonde en veilige manier met veel plezier met andere kinderen omgaat. IJshockey is een geweldige sport om naar te
kijken, maar nog geweldiger is het om ijshockey te spelen. Vanaf het begin dat een speler het ijs opstapt, geniet hij of zij en hoe meer hij of zij speelt, hoe groter dat plezier wordt.

De Enschede Lions, International Ice Hockey Federation (IIHF) en de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) heten je welkom in de geweldige wereld die ijshockey heet.

Waarom spelen kinderen ijshockey?
Uit een studie is gebleken waarom kinderen op ijshockey gaan en waarom ze ook blijven ijshockeyen.. De vele argumenten daartoe kan men opdelen in 4 categorieën, die hieronder in volgorde van belangrijkheid worden genoemd:
✔ Betrokkenheid
✔ Sensatie
✔ Uitblinken
✔ Succes

Betrokkenheid
Kinderen willen hechte relaties aangaan, ontwikkelen en behouden met teamgenoten en coaches. Zij willen bij een groep horen die hun accepteert en waardeert en zij willen samen plezier maken. Kinderen genieten van:
✔ vrienden maken
✔ met teamgenoten spelen
✔ bijeenkomsten met teamgenoten

Sensatie
Kinderen genieten van de snelheid en van de spanning die ijshockey biedt. Ook vinden zij het prachtig om een sport te bedrijven, die onderscheidend is en die ook iets onbekends heeft. Kinderen genieten van:
✔ de opwinding en de snelheid van de sport
✔ de gewaarwording om deel uit te maken van
een team
✔ hard werken

Uitblinken
Kinderen willen uitblinken door ijshockey te spelen. Ze willen zich de vaardigheden van de sport toe eigenen en ze willen een goed ijshockeyer worden. Kinderen willen:
✔ gebruik maken van hun talenten
✔ nieuwe vaardigheden leren
✔ de beste zijn

Succes
Kinderen willen erkenning hebben en willen gewaardeerd worden voor wat ze bereikt hebben. Kinderen willen beloond worden en zij willen bekend worden als een ijshockeyspeler. Kinderen willen:
✔ winnen
✔ goed gevonden worden
✔ prijzen winnen

De vier basisvaardigheden van ijshockey

Schaatsen
Schaatsen is de vaardigheid die ijshockey uniek maakt. Schaatsen is voor ijshockey, wat rennen voor voetbal is. Spelers van welk niveau dan ook, blijven trainen om hun schaatsvaardigheid te verbeteren. Kun je minder goed schaatsen
dan is het des te moeilijker om andere essentiële vaardigheden onder de knie te krijgen.

Puck aan de stick voortbewegen
De puck aan de stick voortbewegen (puckhandling) is van alle basisvaardigheden misschien wel de meest moeilijke om goed onder de knie te krijgen. Je kunt daardoor met de puck aan de stick over het ijs schaatsen en je tegenstander omspelen, waardoor je scoringskansen vergroot worden. De puck aan de stick voortbewegen is een van de meest
opwindende onderdelen van ijshockey om naar te kijken en hoe beter een speler dat kan, hoe meer deze bij de wedstrijd betrokken wordt.

Toespelen van de puck
Het elkaar toespelen van de puck (passing) maakt ijshockey tot een echte teamsport waar je echt plezier aan beleeft. Door elkaar de puck toe te spelen raakt iedereen bij het spel betrokken, hetgeen het maken van een doelpunt
tot een teamprestatie maakt. Samenwerken met teamgenoten en zo tot succes te komen, dat is waar het om draait. Het geeft iedereen een goed gevoel als je elkaar de puck toespeelt en juist daardoor een doelpunt scoort. Goed om
te onthouden: een beslissende voorzet (assist) geven, is net zoveel waard als een doelpunt scoren.

Schieten
Op doel schieten is het eindresultaat van aanvalsspel dat moet leiden tot een doelpunt. Veel spelers besteden de meeste tijd aan het oefenen van schietvaardigheden. Zij denken namelijk dat het maken van een doelpunt het meeste plezier oplevert. Statistieken leren ons echter dat spelers vaak minder dan 6 keer per wedstrijd op doel schieten. Een
ijshockeyspeler moet tijdens trainingen aan alle basisvaardigheden evenveel aandacht besteden, maar met speciale aandacht voor schaatsvaardigheid.

Uitrusting
Deze bladzijde is bedoeld om ouders, voor hun kind het ijs op gaat, een basisadvies te verstrekken met betrekking tot het kiezen van de juiste uitrusting. Het is slechts een richtlijn en meer daarover kan men te weten komen via de
lokale vereniging. Houd drie belangrijke dingen in de gaten als u een ijshockeyuitrusting gaat aanschaffen:
1. dat de uitrusting goed past
2. dat de uitrusting in goede staat is
3. dat de uitrusting goed onderhouden is
Als een uitrustingsstuk kapot is gegaan, vervang het dan meteen of laat het onmiddellijk repareren door een professional. Telkens nadat de uitrusting gebruikt is, dient deze uit de tas gehaald te worden, zodat deze kan drogen.
Vraag na welke uitrusting uw kind nodig heeft om het ijs op te gaan. De vier belangrijkste uitrustingsstukken zijn:

Schaatsen
• Schaatsen zijn voor een ijshockeyer het meest belangrijke aan zijn of haar uitrusting.
• Koop nooit schaatsen ‘op de groei’, omdat dit mogelijk tot blessures kan leiden en de
schaatsvaardigheid negatief beïnvloedt.
• Schaatsen van een jonge ijshockeyspeler moeten dezelfde maat hebben als zijn of haar
schoenen.

Handschoenen
• Deze moeten stevig om de handen zitten echter niet te strak.
• Een handschoen moet de elleboogbeschermer bij iedere beweging
overlappen.
• De bescherming aan de bovenkant van de handschoen moet schokken op kunnen
vangen.

Helm
• Maak de schroeven van de helm los en druk de zijkanten uit elkaar.
• Plaats de helm op het hoofd van de speler, druk de zijkanten tegen het hoofd en zorg dat
de helm goed past.
• Maak nu, met de helm nog steeds op het hoofd, de schroeven weer vast.

Stick
• Met je schaatsen aan plaats je het blad van de stick op de grond. De steel van de stick
moet dan tot aan je kin komen.
• Voor jongere spelers dient men zogenaamde ‘junior sticks’ te gebruiken, daar deze lichter zijn. Ook hebben deze een dunnere steel en korter blad, terwijl ze ook flexibeler zijn dan gewone sticks.
• Het gehele stickblad moet zich op het ijs bevinden als een speler zich in de zogenaamde ‘ready’-positie bevindt (‘ready’
= knieën lichtjes gebogen, voeten op schouderbreedte uit elkaar, twee handen aan de stick, hoofd rechtop en naar voren
kijkend). Een uitrustingsstuk moet het lichaamsdeel waarvoor het bestemd is, compleet bedekken. Schaf nooit uitrustingsstukken aan op de groei, omdat dit tot ernstige blessures van een speler kan leiden.

Wij proberen zoveel mogelijk informatie te verschaffen aan onze nieuwe potentiële leden. Mochten er nog meer vragen zijn neem dan gerust contact op via het contact formulier op de andere pagina.

Download hier een volledige brochure met alle info betreffende IJshockey

Privacyverklaring Enschede Lions

Een moment geduld aub.