Lions winnen een zinderende Halve Finale

Karst van den Hengel scoort het beslissende penaltyshot!
Foto: Anton Starikov

Geschreven door: Ilonka Ketzer
Het eerste team van de Enschede Lions begon zeer gemotiveerd aan de competitie in de derde divisie. Dit seizoen werd slechts een keer verloren en een keer gelijk gespeeld en de rest van de wedstrijden werd gewonnen. En na een monsterzege op het Heerenveense ijs stond het team afgelopen zondag wederom in de halve finales van de Play-offs tegen IJCU Dragons Utrecht.

Voor enkele spelers was het een deja-vu. Drie jaar geleden speelde immers de oud divisie kampioenen op dezelfde plek een spectaculaire halve finale Play-off. Voor de meesten was het echter een geheel nieuwe ervaring. En dat de Playoff-rookies last hadden van wat spanning was in de eerste periode wel te merken, want het Enschedese team kwam er niet aan te pas. Het publiek, wat massaal naar de ijsbaan was gekomen om hun Enschedese team als zevende man aan te moedigen, hoorde je zuchten toen Utrecht aan het einde van de derde periode hun derde doelpunt scoorde. Enschede kreeg weliswaar een paar prachtige kansen, maar had het geluk in de eerste periode zeker niet aan hun zijde, want de puck wilde er eenvoudig niet in .
De eer en glorie van de Tukkers werd gered door routinier Karst van de Hengel die in de laatste minuut van de eerste periode, op aangeven van Jurjen van den Hengel, het eerste doelpunt voor Enschede scoorde. De ijsbaan trilde op z’n vesten door het massale gejuich van het publiek die als een man achter Enschede stond.

Normaliter is de tweede periode niet de beste periode van de Lions. Zeker niet als ze achterstaan. Maar deze keer voelde je de adrenaline. Gebrand om zo snel mogelijk de achterstand weg te werken werd het tempo wat opgeschroefd en werden er volop kansen gecreëerd. Na vijf minuten spelen in de tweede periode schoot Mark Smallenbroek op de Utrechtse goal. De puck bleef liggen op de doellijn maar Jorick Koelman wist met een buikschuiver het doel te vinden. 3 minuten later nam topscorer Jurjen van den Hengel het stokje overnam en maakte de gelijkmaker op aangeven van Rick Koopman, 3-3. Even later, na een verwoestend slapshot van verdediger Mark Holkenbrink, was het een kwestie van intikken, en de 4-3 was een feit. Wederom door Jurjen van den Hengel

De Enschedese leeuwen konden met een gevoel van trots en opgeheven hoofd richting kleedkamers lopen, want terugkomen in een halve Finale van de Playoffs van 1-3 naar 4-3 is knap werk.

Een voorsprong van een doelpunt in een halve finale is niet een resultaat waarbij je achterover kunt leunen. De verlossing kwam nabij doordat Karst van den Hengel in de eerste vijf minuten een prachtig doelpunt scoorde, op aangeven van Jorick Koelman. Met nog een kwartier te gaan stond Enschede met 5-3- voor. Dit mochten ze niet uit handen geven.

Het tempo zakte iets in na het laatste doelpunt, dus de spanning werd wat groter. Het spel werd slordiger en feller, waarbij een aantal straffen aan beide kanten moest worden uitgezeten. Het was voor het publiek zenuwslopend. Utrecht gaf nog niet op en zocht de aanval en ging tot het gaatje waardoor het spel wat harder werd. Het werd ineens 5-4, gescoord door Stefan Collard op aangeven van topscoorder Ruud Molenaar. Het publiek zat op het puntje van de bank en keek toe. Zenuwslopend. Zelden hadden ze zo’n spannende wedstrijd meegemaakt.
De laatste minuten begonnen. seconden tikten weg. Nog even en dan….. Het publiek stond met ingehouden adem te wachten totdat de zoemer zou gaan… 20…19..18.. 17.. Face-Off in het vak van Enschede. Utrecht wisselde de goalie voor een extra veldspeler en de gelijkmaker was een feit. Een goed uitgespeelde kans en Sandro Cornell wipte de puck in de dak van de goal. 15 seconden voor tijd en het was 5-5. Penalty Shots moesten de beslissing geven.

Utrecht mocht beginnen met de serie, en miste gelijk. Hierna was het aan Jurjen van den Hengel om te scoren. Dit gebeurde ook.. 1-0. Utrecht nam zijn tweede penalty shot en dit keer was het wel raak, 1-1. Ditmaal was het de beurt aan Karst van den Hengel, en hij kreeg op dezelfde wijze als zijn broer ook de puck over de doellijn. 2-1, en Utrecht moest scoren wilden ze nog in de race blijven. Uitstekend keepende Dennis van Onna kon zich nu onsterfelijk maken, en deed dit ook! Na een zenuwslopende wedstrijd hebben de Lions aan het langste eind getrokken.

De finale wordt aanstaande zaterdag, 17 maart om 21.15u in Tilburg gespeeld. Tegenstanders zijn The Highlanders, die in de andere halve finale Den Haag wisten te verslaan.

We gaan met een touringcar er naartoe. Wil je mee? Dat kan! Kosten zijn 10,- euro. Aanmelding per mail naar: wedstrijdsecretariaat1@enschedelions.nl

Over jurjen

Bekijk ook

De Uil van Minerva spreidt te laat zijn vleugels

Enschede Lions verliest finale van Eindhoven: 5-2   (Door Eddy van der Ley) Enschede Lions …